HomeStadswandelingGeschiedenisBinnendiezeSint-Jan's-HertogenboschBossche wijkenOeteldonkEvenementen

Uit de SchaduwVestigingwerkenBossche MarktenNatuurgebiedenPartnerstedenToeristische informatie

Bossche BroekMoerputtenGemertEngelermeerCrčvecoeurMaasuiterwaardenOrthensedijk/De HeinisHooge Heide

's-Hertogenbosch

Crčvecoeur

Crčvecoeur blokkeerde vijandelijke scheepsvaart - Rondom de vestingstad werden op strategische punten forten gebouwd. Fort Crčvecoeur was zo’n fort. Het dateert uit de zestiende eeuw en werd gebouwd aan de monding van de Dieze aan de Maas. Crčvecoeur blokkeerde vijandelijke scheepsvaart naar ’s-Hertogenbosch.

     

Ruďnes - Aan het begin van de achttiende eeuw werden sluizen aangelegd in de Dieze. Hiermee kon de gemeente het gebied ten noorden van de stad onder water zetten om vijanden buiten de stad te houden. In 1750 werden er kruithuizen en magazijnen gebouwd. Daarvan zijn alleen ruďnes over.  Binnenkort wordt Crčvecoeur hersteld als cultureel monument met ecologische waarde.

           
Gracht - Rond Crčvecoeur liggen restanten van een dichtgegroeide gracht. De overblijfselen van het fort raakten in de loop der tijd begroeid met uiteenlopende plantensoorten. De beschermde ‘groote kaardebol’ is er regelmatig te zien. Riet- en zangvogels verblijven graag in het gebied. In het hele gebied leven bovendien konijnen, hazen, egels, wezels, vossen en vele vlindersoorten.

      

Koeien - Een deel van het gebied is in handen van het ministerie van Defensie en is helaas niet toegankelijk voor publiek. De weilanden op de kop aan de westkant zijn van Natuurmonumenten. Door de inzet van koeien voert men er een verschralingbeleid.

Natuurgebieden :12345678

VorigeHomeWebsite informatieLinksGastenboekVolgende

   

Foto's copyright © bij groetenuitdenbosch.nl