Stadswandeling

  De Oude Binnenstad

  De Vestigingwerken

  Oeteldonk

  De Bossche Wandeling:

         Uilenburg - Vughterstraat

         Hinthamerstraat - Hekellaan

         Kerkstraat - Spinhuiswal

         Orthenstraat - Sint Josephstraat

         Markt - Torenstraat

 Geschiedenis

 Binnendieze

 Sint-Janskathedraal

 's-Hertogenbosch

 Vestingstad in het groen

 Bossche wijken

 Oeteldonk

 Evenementen

 

       

Stadswandeling

De Oude Binnenstad

       

  

   

Halverwege de straat linksaf de Uilenburg in en na z’n 100meter rechtsaf de Capucijnenpoort in het heette eerst het Oude Waterstraatje later zou dat pas Capucijnenpoort worden leidde er via een bruggetje over de Diest heen Postel was een voorname orde wat onder meer kan blijken uit het feit dat meerdere

kloosterlingen lid zijn geweest van de Illustere Lieve Vrouwe Broederschap en dat kon niet iedereen zo maar worden. In 1613 werd een gedeelte van het huis aan de Capucijnen verkocht en sindsdien draagt het straatje dan de naam Capucijnenpoort.

        

Bij de Postelstraat linksaf ten onrechte ook wel eens Apostelstraat genoemd dankt haar naam aan het voormalige Refugiéhuis der nog altijd bestaande Abdij van Postel de Abdij had in 1258 van een vrijgevig Bosch poorter lambertus Sus genaamd daar een huis gekregen. Brabantse Poffer Postelstraat 3a dit was een rariteitenkabinet maar is echter opgeheven het is een 16e eeuws pand met in de topgevel korfbogige

ontlastingsbogen waterlijsten en ankers.

Verder stond ook vele gasthuisjes die Den Bosch vroeger rijk was het was in 1443 opgericht door Margriet Spijkers die begijn was op het Klein Begijnhof waaraan het Begijnstraatje nog herinnert.

      

Dit gasthuisje dat uit twee woninkjes bestond herbergde vier godvruchtige vrouwen van een eerbare conversatie en goede levenswandel. Het was volgens de geschiedschrijver gevestigd in een gangetje aan de Postelstraat dat zou het Begijnstraatje geweest kunnen zijn maar dat is niet zeker want de stad zat vroeger vol met die gangetjes en steegjes wij hebben er meerdere tussen de huizen in mogen ontdekken die tegenwoordig vanuit de grotere straten niet meer te zien zijn.

  

Het huis 'De Munt' op no. 42 daarnaast dankt zijn naam aan het feit dat de Bossche Munt na veel geharrewar van de Mortel naar hier is overgeplaatst in oude tijden muntten steden veelal hun eigen geld. Het huis met ten dele laatgotische geprofileerde natuurstenen ingangspoort met

ezelsboogrug waarop hogels en een kruisbloem aan de binnenplaats een zeskante traptoren van baksteen met natuurstenen banden waarin korfboognissen met driepassen in hun boogveld voorgevel aan de straat naast poort eenvoudig met schuiframen en gepleisterd. Sedert 1581 werden hier Bossche (Spaansche) munten geslagen als gouden realen, Philippusdaalders enz., aan de voorzijde met den Spaanschen Koningskop er op in den karakteristieken pijpkraag. Evenals dit huis hebben ook veel andere panden in de Postelstraat een fraai interieur met meestal ook prachtige plafonds het is ondoenlijk om al die schoonheid hier te beschrijven.

  

Rechtsaf bij het Begijnstraatje het genoemd straatje dankt zijn naam aan het Klein Begijnhof dat daar ooit gevestigd geweest is het begijnhof heeft zo'n twintig huizen en huisjes omvat in tegenstelling tot het Groot Begijnhof is over het Klein Begijnhof in de literatuur weinig bekend. Men weet niet hoe en wanneer het Klein Begijnhof is ontstaan en ook niet hoe het aan zijn eind is gekomen de meeste schriftelijke gegevens zijn te vinden in de registers van het schepengerecht het Bosch Protocol de oudste vermelding is uit 1355 het gaat hier om huizentransacties begijnen mochten eigen huizen bezitten. De meeste huizen en kameren zijn aan het einde van de 18e eeuw verdwenen ze zijn toen opgekocht door Thomas Cornelis van Rijckevorsel voor zijn nieuw huis en tuin.

  

  

Bij de Snellestraat linksaf met op de hoek 'Het Misverstand' aan de muren mag er ook zijn en de gevel is te zien dat restaureren niet per definitie hoeft te betekenen iets moois weer terugbrengen in de oorspronkelijke staat hier heeft men geconserveerd wat men aantrof

de naam van het pand heeft vermoedelijk te maken met het jaartal dat in de muur verankerd is 1147. Dit kan het bouwjaar niet zijn de stad bestond toen nog niet eens in werkelijkheid gaat het hier om een vroeg 17e eeuws pand.

   

Snellestraat ontstond eerst in de 2de hélft van de 17de eeuwen is te danken aan een daar staand huis dat 'De Drie Snellekens' genoemd werd een snel was in oude tijden de naam van een drinkbeker.

   

Bij de Minderbroedersstraat gaan we linksaf omstreeks 1228 vestigden zich de Minderbroeders op een stuk grond dat zij van de hertog gekregen hadden langs deze straat de bouw van de Minder-broederklooster vond kort na 1229 plaats en deze werd vergroot in de 14e eeuw tot drie-beukige kerk aan de Noordzijde is in de 15e eeuw een kapel gebouwd. Het werd geconflicteerd en verlaten in 1629 verkocht aan Frans Blom en Mr. Johan Gans in 1641 en gesloopt.

       

De plattegrond is door de A.N.W.B. bevestigt aan de muur in de Minderbroeders-straat (pleintje). In de bestrating is het silhouet gedeeltelijk aangebracht enkele

kolommen van de kerk zijn als plateau zichtbaar gemaakt. Ook de loop van de Binnendieze is in het plaveisel van het pleintje aangebracht het was een zeer groot klooster het werd begrensd door de Markt, de Minderbroederstraat, de Snellestraat, de Kruisstraat en het Tweede Korenstraatje.

home

Vorige123456789101112131415161718202122232425Volgende

Website informatieGastenboek

Foto's copyright © bij groetenuitdenbosch.nl