Stadswandeling

  De Oude Binnenstad

  De Vestigingwerken

  Oeteldonk

  De Bossche Wandeling:

         Uilenburg - Vughterstraat

         Hinthamerstraat - Hekellaan

         Kerkstraat - Spinhuiswal

         Orthenstraat - Sint Josephstraat

         Markt - Torenstraat

 Geschiedenis

 Binnendieze

 Sint-Janskathedraal

 's-Hertogenbosch

 Vestingstad in het groen

 Bossche wijken

 Oeteldonk

 Evenementen

 

       

Stadswandeling

De Oude Binnenstad

       

  

    

Bij de Smalle Haven linksaf en steken de Visstaat over en lopen de Kruisstraat in hoe komt de straat aan haar naam? Met zekerheid kan

daar niets van gezegd worden wij vermoeden dat de kruising bij de Korenbrugstraat en het Eerste Korenstraatje deze naam heeft doen ontstaan hier kan nog bij verteld worden dat men het gedeelte tussen Korenbrugstraat en Visstraat vroeger de Korte Kruisstraat noemde.

   

  

Bij het huis 'De Blaasbalg' hier laat de Diest onder de gewelven uitkomend zich even zien boven het water naast het huis staat nog altijd

de enige palmboom van Den Bosch. Dat plekje was vroeger een wat afgelegen hoekje van de tuin der Minderbroeders men had er een Z.g. pesthuisje gebouwd waar in tijden van pest de pater huisde die lijders aan die ziekte bezocht. Hij woonde daar wel eenzaam en afgezonderd maar dat was nodig omdat dan de gevaarlijke ziekte voor het geval hijzelf besmet raakte niet zo gemakkelijk op zijn medebroeders zou worden overgebracht.

  

We houden rechts aan de Postelstraat in en bij de eerste straat de Uilenburgstraatje wordt tot het middeleeuwse stratenpatroon gerekend. Over het ontstaan van deze naam is men nooit zeker geweest, waarschijnlijk is het een verbastering van het woord "Rulenburg", dat korenberg betekent.  Bij de brug over de Vughterstroom op één van de bekende plaatjes uit ’s-Hertogenbosch de overkluizing van de pand aan de Molenstraat 16-18.

     

Op het einde rechtsaf de Uilenburg in is een oude buurt in de binnenstad van 's-Hertogenbosch die in de jaren 1960 en 1970 sterk verloederd was, van de grondige renovatie die hierop volgde worden vandaag de dag de vruchten geplukt.

     

De Uilenburg is een bloeiend en populair centrum van zo'n 25 barren, eetcafés en restaurants dat nog altijd groeiende is het straatbeeld wordt gekenmerkt door vele terrassen beperkt autoverkeer smalle steegjes en stadsrivier de Binnendieze die er door de straten vloeit. Over het ontstaan van de Uilenburg is nooit zekerheid geweest wel hebben oude en nieuwere schrijvers niet-gedocumenteerde

veronderstellingen geuit zij spreken bijvoorbeeld van een berg waarop uilen huisden wat in 's-Hertogenbosch al heel onwaarschijnlijk is. Anderen hebben het over een burcht waar dit nachtgevogelte gehuisd zou hebben maar de geschiedenis vermeldt niets over een dergelijk gebouw in deze buurt ook is gesproken over een conventie Uilenburg in de 14de eeuw waarover verder niets bekend is indien misschien het convent der zusters van de Uilenburg bedoeld wordt kan dat ook al niet omdat de nonnetjes zich hier vestigden in 1423 en dat was dus in de 15de eeuw.

   

Even verder op het Diezehuis Molenstraat 15a op de drempel van de toegang tot de boten van de Binnendieze staat de spreuk van Domien van Gent "Op oewe ponteneur staon" hier is het bureau voor de verkoop van kaartjes voor de rondvaarten op de Binnendieze het ontwerp van de moderne aanbouw is van de Bossche architect Marius van de Wildenberg. Voor meer informatie over de rondvaarten zie www.binnendieze.nl.

  

    

Op de kruispunt van de Molenstraat / Sint Jansstraat / Korenburgstraat / Lepelstraat een zittende Zoete Lieve Gerritje (caricaturale) Een Meierijse boerin op een bankje met een korf met daarop een haan symbolen voor de waren waarmee de boerinnen naar de Bossche markt gingen. De vereenvoudigde figuur is uit grote vlakken samengesteld en de blokvorm is sterk benadrukt hier wordt het populaire meisje uit het leidje 'Dat gaat naar Den Bosch toe' uitgebeeld zoals de gelijkluidende tekst achter het beeld ook vermeldt.

  

home

Vorige123456789101112131415161718192021222425Volgende

Website informatieGastenboek

Foto's copyright © bij groetenuitdenbosch.nl