Stadswandeling

 Geschiedenis

 Binnendieze

 Sint-Janskathedraal

 's-Hertogenbosch

 Vestingstad in het groen

 Bossche wijken

 Binnenstad

 De Muntel / De Vliert

 De Graafsepoort

 Zuidoost

 West

 Noord

 Maaspoort

 De Groote Wielen

        

 Gemeente 's-Hertogenbosch

 Engelen

 Empel

 Rosmalen Noord

 Rosmalen Zuid

 Nuland

 Vinkel

 Oeteldonk

 Evenementen

       

De Bossche wijken

Binnenstad

      

De Diavoorstelling van de wijken

Klik op één van de buurten voor een diavoorstelling.

    

 Binnenstad centrum

 Binnenstad oost

 Binnenstad noord

 De Hofstad

 Het Zand

 Vughterpoort

     

 Uilenburg

 Gasthuiskwartier

 Zuidwalkwartier

        

De Uilenburg - Een oude buurt in de binnenstad van 's-Hertogenbosch, die in de de jaren 1960 en 1970 sterk verloederd was. Van de grondige renovatie die hierop volgde, worden vandaag de dag de vruchten geplukt. De Uilenburg is een bloeiend en populair centrum van zo'n 25 barren, eetcafés en restaurants, dat nog altijd groeiende is. Het straatbeeld wordt gekenmerkt door vele terrassen, beperkt autoverkeer, smalle steegjes en stadsrivier de Binnendieze die er door de straten vloeit.

       

Het Zand - De wijk is gebouwd van 1890 tot 1915, toen de stad zich uitbreidde na het slechten van de vestingwerken. Het Zand is gebouwd op het zand, wat afgegraven is in de Vughtse heide. Waar het zand in

Vught afgegraven is, is later het meer de IJzeren Man ontstaan. De wijk ligt aan de rand van de binnenstad, bij het station. Hierdoor is de wijk centraal gelegen, waardoor veel delen van de stad vanuit de wijk goed te bereiken zijn. 't Zand is bekend om de drakenfontein bij het Stationsplein. In 't Zand staat is ook Station 's-Hertogenbosch gebouwd. De wijk heeft ook een eigen kerk gehad, de Sint Leonarduskerk. Deze kerk was in neogotische stijl gebouwd en is in 1971 gesloopt. Op de plek waar de kerk stond, staat nu het kantoor van Brabants Dagblad. Tegenover deze kerk stond het eerste station van de stad 's-Hertogenbosch. Dat er op Het Zand weinig te doen is, valt te ontkennen. Het Zand kent twee uitgaansgelegenheden: De Willem 2 Concertzaal en de Verkadefabriek. Het laatste is een oude fabriek, omgebouwd tot cultureel centrum. Je kan hier theatercursussen volgen en ook naar theatervoorstellingen en films gaan kijken.      

         

Vughterpoort - De vughterpoort was vroeger (voor de bouw van huizen) een vuilnisbelt, hierna zijn er huizen gebouwd aan de Oostkant van de wijk, en aan de westkant bouwde men een fabriek voor stadsgas. Dergelijke fabrieken produceerden het gas met steenkool als grondstof. Een deel van het terrein werd gebruikt voor de opslag van steenkool en een ander deel voor de slakken en sintels: een ernstige vorm van bodemvervuiling zo bleek later. Nadat de gasfabriek was gesloopt (rond 1920) is begonnen met de bouw van woningen: dit werd de Willem van Oranjelaan. In de jaren 80 van de vorige eeuw is een eerste bodemsanering uitgevoerd, gevolgd door een tweede sanering in 2001. Alle vervuiling is nu verwijderd. De Vughterpoort is een echte jaren dertig wijk met een mix van mooie villa's, statige twee onder een kappers en een aantal rijtjeshuizen. In de jaren 80 van de vorige eeuw is een eerste bodemsanering uitgevoerd, gevolgd door een tweede sanering in 2001. Alle vervuiling is nu verwijderd. De Vughterpoort is een echte jaren dertig wijk met een mix van mooie villa's, statige twee onder een kappers en een aantal rijtjeshuizen. Er is veel speelruimte voor kinderen en de buurt is prettig om te wonen. Ter hoogte van de verkeerslichten aan het einde van de Vughterweg vinden we de resten van fort St. Anthonie. Dit was een van de buitenforten van de stad 's-Hertogenbosch. Op een deel van het oude fort staat tegenwoordig een pompeus kantoorgebouw dat   helaas geen recht doet aan de sfeer van de Vughterpoort.

home

Website informatieGastenboek

Foto's copyright © bij groetenuitdenbosch.nl