Stadswandeling

 Geschiedenis

 Binnendieze

 Sint-Janskathedraal

 's-Hertogenbosch

 De Monumenten

 De Kerken

 De Standbeelden

 De Straten van 's-Hertogenbosch

 Het Stadhuis

 Jeroen Bosch Ziekenhuis

 Jheronimus Bosch

 De Gevelgedichten

 De Gevelstenen

 Bossche Markten

 Partnersteden

 Toeristische informatie

 Vestingstad in het groen

 Bossche wijken

 Oeteldonk

 Evenementen

       

's-Hertogenbosch

       

De stad dankt haar officiŽle naam aan des hertogen bos, het bos van de hertog. In de omgangstaal heeft vrijwel iedereen het kortweg over Den Bosch. Die hertog was Hendrik I van Brabant. Hij was zesentwintig jaar toen hij 's-Hertogenbosch in 1185 stadsrechten met bijbehorende handelsprivileges verleende. Dat was puur eigenbelang. In de noordhoek van zijn hertogdom had hij namelijk een sterk bolwerk nodig, ter bescherming tegen Gelre en Holland. 's-Hertogenbosch heeft van die bevoorrecht positie de lusten gehad, maar ook de lasten. Een bloeiperiode tot rond 1520 en veel ellende daarna. Vijftig jaar lang onder Spaans gezag. De vergeefse belegeringen door Prins Maurits die de stad wilde inlijven bij de Republiek der Verenigde ProvinciŽn.

       

De definitieve verovering door Frederik Hendrik in het roemruchte jaar 1629, waardoor 's-Hertogenbosch van het hertogdom werd afgesneden. In 1794 nieuwe rampspoed: Franse troepen onder veldheer Pichegru nemen de stad in. In 1814 breken betere tijden aan ; de Fransen worden door Pruisische troepen de stad uitgejaagd, en een jaar later wordt 's-Hertogenbosch bij de vestiging van het koninkrijk der Nederlanden hoofdstad van de provincie Noord-Brabant. Wat herinnert er nu nog aan die vervlogen tijden? Op de eerste plaats de Sint Janskathedraal die gebouwd werd in de bloeitijd van de stad. Voorts het huis De Moriaan, het Kruithuis, het fort de Citadel, het stadhuis en vooral ook de grotendeels onveranderd

gebleven structuur van de stadskern: het stramien van bochtige straten binnen de gordel van deels nog bestaande stadswallen met als centrum de driehoekige Markt, het oudste plekje van de stad. In 's-Hertogenbosch is meer te zien en te beleven dan op deze website is opgesomd. De huizen in hun verscheidenheid van vormen, kleuren en stijlen. Het oude naast het nieuwe. Het voorbije naast het groeiende. De sfeer die bepaald wordt door de steeds wisselende taferelen, de straatterrassen in de zomer, de carillons, de marktkooplieden, de reeks van evenementen en ook door de talrijke bezoekers die zich voelen aangetrokken tot deze historische en culturele stad en haar opgewekte Bosschenaren.

          

De Moriaan, de Sint-Janskathedraal en De Muntel. Bekende namen die horen bij de stad. Maar er zijn ook minder voor de hand liggende en vergeten stukjes van de binnenstad. Of straatjes in een schemergebied, waar u liever niet gezien wordt.... Wie kent het niet? Tijdens vakanties bezoeken we overal ter wereld kerken en oude stadscentra. Maar wie is er in z'n eigen stad wel eens... Wij halen deze onderwerpen uit de schaduw en verbaas u over de soms minder bekende kanten van de stad.

      

Onderwerpen over de stad:

        

De Monumenten

ís-Hertogenbosch heeft een stadshart daterend uit de middeleeuwen de oude gevels en prachtig gerestaureerde monumenten sieren de stad de Moriaan en de Stadhuis zijn hier een goed voorbeeld van.

           

De Kerken

Wie het huidige geestelijk klimaat van 's-Hertogenbosch beschouwt kan zich maar moeilijk een voorstelling maken van de tijd dat de oude hertogstad door velen gekarakteriseerd werd als 'Klein Rome'.

De Standbeelden

's-Hertogenbosch telt zo'n tientallen standbeelden en monumenten met zijn geschiedenissen en gebeurtenissen van het verleden.

                 

         

De Straten van 's-Hertogenbosch

Rondom de Markt groeperen zich eeuwen de straten van de stad

's-Hertogenbosch. Straten van de oude vestingstad, bochtig en dikwijls smal. Maar zij hebben een geschiedenis die in vele gevallen tot uitdrukking komt in hun namen.

Het Stadhuis

Daterend uit het tweede deel der 14e eeuw oorspronkelijk waren het drie panden links (oost) de Gaffel en rechts (west) Sinterklaas. De 17de eeuwse gevel ontwerp architect Pieter Minne Hollands Classicisme.

          

Jeroen Bosch Ziekenhuis

In 's-Hertogenbosch waren verschillende ziekenhuizen die is 2011 op de nieuwe locatie aan de Henri Dunantstraat onder de naam Jeroen Bosch Ziekenhuis samen gaan.

Jheronimus Bosch

Jheronimus Bosch werd vermoedelijk omstreeks 1450 geboren te 's-Hertogenbosch als Jheronimus van Aken. Hij stamde uit een familie van schilders in 's-Hertogenbosch had gevestigd.

De Gevelgedichten

Het lijkt wel of het aanbod van gratis meeneempoŽzie steeds groter wordt. Niet alleen op gevels en muren, ook op panelen langs wandel- en fietsroutes en gegraveerd in glaswanden, straattegels en keien.

De Gevelstenen

In 's-Hertogenbosch zijn verschillende gevels versiert met gevelstenen. Met namen van panden en met wat er vroegen verhandeld werd, waaronder de namen In den gulden steur, In den Witten helm en De Brouwkuip.

Bossche markten

's-Hertogenbosch was nog maar 11 jaar 'oud' of een deel van de Bosschenaren beschikte al over een bijzonder voorrecht en werd

's-Hertogenbosch ook een centrum van doorvoerhandel. Handelen leek de Bosschenaar in het bloed te zitten.

Partnersteden

ís-Hertogenbosch heeft als partnersteden: Leuven, Trier. De verbinding met de partnersteden Leuven en Trier heeft uitwisseling van de burgers tot gevolg. Op allerlei gebieden wordt de verstandhouding met succes warm gehouden.

           

Toeristische informatie

Laat je eens verrassen door het historische binnenstad met zijn bezienswaardigheden met vele leuke winkeltjes en gezellige kroegen, wij helpen u graag wegwijs in 's-Hertogenbosch.

home

Website informatieGastenboek

Foto's copyright © bij groetenuitdenbosch.nl