Stadswandeling

 Geschiedenis

 Binnendieze

 Sint-Janskathedraal

  Geschiedenis

  Het Interieur:

         De Grote Orgel

         De Doopvont

         De Preekstoel

         Het Zuidertransept

         De Lijdenaltaar

         De Hoogkoor

         De Koorbanken

         Het Noordertransept

         De Sacramentskapel

         De Heiligenbeelden

         Het Middenschip

         De Mariakapel

  Het Exterieur

  De Kapellen

  De Ramen

  De Stille Omgang

  De Kerststal

  Diocesaan geloofsfeest

 's-Hertogenbosch

 Vestingstad in het groen

 Bossche wijken

 Oeteldonk

 Evenementen

 

Sint-Janskathedraal

De Grote Orgel

       

Met de voltooiing van het grote orgel wordt het herstelwerk na de grote brand van 1584 afgerond. In 1584 brandde de grote houten middentoren geheel af. De brand die ruim drie uur duurde, liet een verwoesting achter waarvan de sporen pas vele jaren later konden worden uitgewist. Pas in 1594, 10 jaar na de brand, werd aan het herstel van de daken de laatste hand gelegd. Vanaf 1610 werden voor de kerk een aantal nieuwe kunstwerken vervaardigd ter vervanging van wat verloren ging, maar ook als uitdrukking van het triomfantelijke zelfvertrouwen van de contrareformatie. In 1610 werd aan Coenraed van Norenborch opdracht gegeven tot de vervaardiging van een nieuw oksaal. Tussen 1617 en 1620 vervaardigde de Antwerpse kunstenaar Hans van Mildert een nieuwe hoofdaltaar voor de kerk. Deze schitterende renaissancekunstwerken overleefden de protestantse periode, maar gingen in de negentiende eeuw alsnog voor de Sint-Jan verloren. Wel behouden bleef het derde grote kunstwerk uit deze periode, het monumentale orgel tegen de Westtoren. Vóór de brand bezat de Sint-Jan drie orgels van bijzondere kwaliteit, die vervaardigd waren door leden van het

beroemde Bossche orgelbouwergeslacht Niehoff. Alleen het kleine orgel van de Lieve Vrouwe Broederschap overleefde de ramp. Pas in 1617 konden de kerkmeesters gaan denken aan de bouw van een nieuw groot orgel tegen de Westtoren. Het nieuwe orgel kreeg een monumentale orgelkast en koorgalerij naar ontwerp van de Bossche schrijnwerker Francois Symons. De grote kast werd daarna door de uit Tyrol afkomstige beeldsnijder Georg Schysler voorzien van prachtig beeldhouwwerk in renaissancestijl. In nauwelijks twee jaar tijd maakten de beide kunstenaars een orgelfront dat gerekend mag worden tot een van de mooiste ter wereld. In 1622 werd het speelwerk van het orgel geplaatst door de in Keulen werkzame Florens Hoque.

        

 

   

Bij de voltooiing van de restauratie in 1984 was het orgel in zijn vormgeving en zijn klankrijkdom door inspanningen van de firma Flentrop opnieuw een groot sieraad voor de kathedraal.

       

home

Het Interieur:23456789101112Volgende

Website informatieGastenboek

Foto's copyright © bij groetenuitdenbosch.nl