Stadswandeling

 Geschiedenis

 Binnendieze

  De Groote Stroom

  De Verwersstroom

  De Vughterstroom

  De Kleine Vughterstroom

  De Kerkstroom

  Het Hellegat

  De Binnenhaven

  De Singelgracht

  Sluizen en Stuwen

  De Rondvaarten

 Sint-Janskathedraal

 's-Hertogenbosch

 Vestingstad in het groen

 Bossche wijken

 Oeteldonk

 Evenementen

 

       

Binnendieze

De Rondvaarten

       

De Binnendieze is de trots van de Bosschenaren én toeristische trekpleister van formaat. In 2006 is het precies twintig jaar geleden dat vrijwilligers van Kring Vrienden van 's-Hertogenbosch zijn begonnen met vaartochten op het stadsriviertje dat op vele plaatsen onder de binnenstad stroomt. Vele bezoekers hebben zich al laten verrassen door de spannende waterloop, de unieke stilte en de prachtige doorkijkjes. In fluisterbootjes leiden wij u door het eeuwenoude waterstelsel van onze middeleeuwse vestingstad. In een oase van rust vaart u onder de bruisende stad door. Zo dringt u door tot de kern van de stad. Kring Vrienden van 's-Hertogenbosch biedt u de keuze uit vier verschillende vaarroutes, elk met een eigen karakter. En twee vaarwandel arrangementen. Op de Historische route, de Vestingroute en de Verborgen Stadroute vaart u onder de unieke overkluizingen van de middeleeuwse stad. De Jeroen Boschroute brengt u over een wat bredere tak van de Binnendieze, langs groene oevers en pittoreske bruggetjes. Tijdens de vaarwandelroute Bossche Binnenstad kunt u genieten van een combinatie van bovenstaande sferen. De vaarwandelroute In de sporen van de vijand brengt u zelfs in de vrije natuur. Hieronder vindt u vier vaarroutes die u alleen, met zijn tweeën of met een groep kunt varen. Groepen dienen vooruit te reserveren. Afhankelijk van de stroming kan een vaart iets korter of langer duren dan aangegeven.

    

De Historische route (50 min.)

In een fluisterbootje vertrekt u vanuit de Uilenburg, één van de mooiste plaatsen van de binnenstad. De schippergids van de Binnendieze vaart u door het historische stadscentrum en vertelt u op enthousiaste wijze over de geschiedenis van de Brabantse hoofdstad. Soms ziet u bóven u de stad, soms bent u onder de stad, één met de duisternis, het water en de stilte.

       

De Vestingroute (90 min.)

De vesting ervaren vanaf het water. De schippergidsen varen u vanuit de Uilenburg, deels onder de stad door, naar de stadsgracht en via het Hellegat weer terug naar de Uilenburg. Tijdens de vaart stapt u uit bij Bastion Oranje. Hier krijgt u een korte film over de vestingstad te zien en tevens kunt u hier het middeleeuwse kanon ‘De Boze Griet’ bewonderen. Vervolgens geniet u van een schitterend uitzicht over het natuurgebied Het Bossche Broek, waarbij het u duidelijk wordt, waarom ’s-Hertogenbosch eeuwenlang een bijna onoverwinnelijke vestingstad is geweest en waarom de stad in 2005 Vestingstad van Europa was.

         

Vaarwandelroute Bossche Binnenstad (2 uur)

Op deze route bieden wij u een combinatie van varen ónder en wandelen door de historische binnenstad, onder leiding van een schippergids én een stadsgids. Beiden vertellen u over de geschiedenis en de cultuurhistorie, terwijl u geniet van de prachtige Binnendieze én wandelt langs en tussen de bebouwing van onze middeleeuwse vestingstad.

        

Vaarwandelroute In de sporen van de vijand (2.30 uur)

In de sporen van de vijand gaat door het Bossche Broek, een van oorsprong uitgestrekt moerassig gebied. U vaart over de Dommel met zicht op de prachtige vestingstad. Vervolgens wandelt u onder begeleiding van een gids van Staatsbosbeheer terug door het Bossche Broek. In natte tijden zijn laarzen zeker aan te bevelen.

De Jeroen Boschroute (90min)

De Jeroen Boschroute is geheel vernieuwd en brengt u vanaf dit jaar ook ónder de stad en ín het Jheronimus Bosch Art Center, de nieuwste aanwinst van de stad. U vertrekt vanaf het Voldersgat, gaat eerst gedeeltelijk onder de stad door en vervolgens door het Hellegat: donker, laag en stiller dan stil. Spannend, maar af te raden bij claustrofobie. U vaart naar de Grote Hekel, waar u kunt genieten van de schitterende film 'Hemel en Hel'. Hierna vaart u verder over de Groote Stroom, waar aan de oevers beelden uit de schilderijen van Bosch te ontdekken zijn. Uw schippergids vertelt u onderweg alles over de middeleeuwse kunstenaar die internationale bekendheid geniet. De boot meert aan bij het Gemintemuzejum van waaruit u wandelt naar het Jheronimus Bosch Art Center. In een voormalige kerk is een uniek centrum ingericht dat helemaal in het teken staat van de beroemdste Bosschenaar. Hier kunt u onder meer kennis maken met het totale oeuvre van de kunstenaar, in reproducties op ware grootte bijeengebracht, en heeft u vanaf een hoogte van 40 meter (met een lift te bereiken) een spectaculair uitzicht over de stad van Bosch. Uw vaarbewijs is tevens uw entreekaartje.

  

    

     

   

Extra info elders op het internet :

     

     

De website van de Dagje Den Bosch met veel informatie betreffende rondvaarten over de Binnendieze.

home

Website informatieGastenboek

Foto's copyright © bij groetenuitdenbosch.nl