Stadswandeling

 Geschiedenis

 Binnendieze

 Sint-Janskathedraal

 's-Hertogenbosch

 De Monumenten

 De Kerken

 De Standbeelden

 De Straten van 's-Hertogenbosch

 Het Stadhuis

 Jeroen Bosch Ziekenhuis

 Jheronimus Bosch

 De Gevelgedichten

 De Gevelstenen

 Bossche Markten

 Partnersteden

 Toeristische informatie

 Vestingstad in het groen

 Bossche wijken

 Oeteldonk

 Evenementen

       

's-Hertogenbosch

De Gevelstenen

       

In 's-Hertogenbosch zijn verschillende gevels versiert met gevelstenen. Met namen van panden en met wat er vroegen verhandeld werd, waaronder de namen In den gulden steur, In den Witten helm en De Brouwkuip. Hieronder een overzicht van de verschillende gevelstenen in de binnenstad met beschrijvingen van de gevelstenen.

     

         

In de Gulden Steur (Visstraat 46)
Afgebeeld zijn een steur en de tekst (beiden verguld): 'In de Gulden Steur'. Het pand dateert uit 1635, doch is in de twintigste eeuw gerestaureerd, waarbij de gevelsteen vernieuwd werd. De naam heeft te maken met de vismarkt die hier lange tijd is gehouden.

      

       

De Gulden Brouwkuip (Orthenstraat 3)
Een grote ronde steen, voorstellende een bol gezicht. Dit pand was van dezelfde eigenaar als De Gulden Hopsack en maakt nu ook deel uit van het bankcomplex Van Lanschot. Kalksteen, doorsnede 93 cm. Datering vermoedelijk 17e eeuw.

       

     

In den Witte Helm (Markt 27)
Afgebeeld is een helm in driekwart aanzicht, met het onderschrift 'Inden Witten Helm'. De steen herinnert aan de oude naam van het pand. Brauvilliers zandsteen 50 x 30 cm. Datering jaren veertig of vijftig van de twintigste eeuw. Vervaardigd door Jacques de Bresser.

        

      

Vanouds 't Gareel (Vughterstraat 209)
De steen is gedateerd 1943 en geplaatst ter herinnering aan de eeuwenoude naam van dit pand. Franse kalksteen 55 42 cm. Datering 1943. Ontworpen door architect Driessen.

      

          

De Trienentraai (Cavaleriestraat 2)
In het pand Caveleriestraat 2 is een moderne gevelsteen ingemetseld met de tekst: 'De Trienentraai'. De gevelsteen beeldt de verzorging uit van een zieke in bed en het dragen van iemand door twee personen. De gedragen persoon is waarschijnlijk overleden door de pest. De in 1959 vervaardigde steen door Frans van der Burgt van Frans kalksteen herinnert aldus aan het klooster van de Cellebroeders. Franse kalksteen 55 x 40 cm. Datering 1959. Vervaardigd door Frans van der Burgt.

       

         

Roodenburg (Markt 73)

Afgebeeld is het oude pand Roodenburg en rechts ervan de tekst:'Vernieuwd anno 1910'. Het oorspronkelijke Roodenburg werd gebouwd toen 's-Hertogenbosch nog maar net gesticht was. De naam is mogelijk afgeleid van de rode steenkleur. Het pand had in de loop der tijd vele bewoners en functies, het diende onder meer als gevangenis en in de negentiende en twintigste eeuw was het een woonkazerne. In het eerste decennium van de twintigste eeuw werd het door de gemeente 's-Hertogenbosch aangekocht met de bedoeling om het te laten afbreken. In 1910 verdween het pand.

     

       

In den Brouwketel (Hinthamerstraat 76)
Afgebeeld zijn een vergulde ketel en letters tegen een zwarte achtergrond. Sinds 1850 heet dit pand 'In den brouwketel', waarschijnlijk ontleend aan een brouwerij op die plaats. Gevelsteen van Franse kalksteen 50 x 50 cm. Datering tussen 1850 en 1900.

          

      

De Gulden Hopsack (Orthenstraat 3)
Het stelt een zak voor, waarin destijds de hop werd bewaard. Doordat de steen is afgesleten is de voorstelling bijna niet meer te onderscheiden. In 1564 werd op deze plaats een brouwerij neergezet alsmede een pakhuis voor de opslag van hop. Dit pand werd ook al De Gulden Hopsack genoemd. In 1600 werd het door een andere brouwer gekocht die het in 1619 liet vervangen door het huidige gebouw. In 1970 werd het aangekocht en gerestaureerd door Van Lanschot Bankiers en sindsdien is de Van Lanschot Bank erin gevestigd. Franse kalksteen 65 x 60, de steen is bijna geheel afgesleten. Datering 17e eeuw, na 1619.

            

 

            

Het Vosken (Markt 5)
Sierlijk gevelsteentje met de afbeelding van een vospaardje in een geornamenteerd medaillon. De steen is 17e eeuws,
daar het pand pas in de zeven-tiende eeuw Het Vosken werd genoemd. Daar-voor had het verschillende andere namen. Franse kalksteen 65 x 45 cm.

         

De Twee Gapers (Vughterstraat 179)
Afgebeeld zijn twee Moors uitziende figuren happend naar een druiventros. Hun kleding, met wit kraagje doet Europees aan. Mogelijk hield de steen verbaFranse kalksteen nd met de vestiging van een 17e eeuwse Bossche wijnhandelaar. 50 x 35 cm, gepolychromeerd. Datering vermoedelijk 17e eeuw.

     

        

Kasteel Helmont (Hinthamerstraat 222)
Afgebeeld is een kasteel, de tekst 'Dit is in kassteel Van Helmont' alsmede het jaartal '1625'. Het pand waarin de gevelsteen zich nu bevindt is jonger en dateert uit omstreeks 1890. Het is niet bekend wie  het pand deze naam gegeven heeft. Mogelijk had het te maken met het feit dat hertog Anton tussen 1406 en 1415 op deze plaats een kasteel wilde bouwen. Er werd wel een begin mee gemaakt, maar het werd nooit afgebouwd. De vervallen resten zijn in later tijd gesloopt. Franse kalksteen 75 x 60 cm. Verguld reliŽf op donkere ondergrond. Datering 1625.

      

      

Het vergulde Duifke (Markt 59)
Een naturalistische afbeelding in een wat grove stijl van een vredesduif met een olijftak in de snavel. Het reliŽf is waarschijnlijk aangebracht ter gelegenheid van de bevrijding door A.F. Jansen, de toenmalige eigenaar van het pand. Natuursteen met bladgoud 90 x 90 cm. Datering 1945. Vervaardigd door Frans van der Burgt.

     

         

Vanouds in Sint Joris (Vughterstraat 178-180)
Een naturalistische ridderfiguur -St. Joris- op een steigerend paard, die met een lans de draak doorsteekt. Deze gevelsteen is er bij de restauratie door de firma Van der Aa aangebracht, ter herinnering aan de oudste naam van het pand (tot 1669), waaraan 'vanouds' werd toegevoegd. Franse kalksteen 70 x 50 cm. Datering 1968.

           

home

2Volgende

Website informatieGastenboek

Foto's copyright © bij groetenuitdenbosch.nl